söndag 11 september 2011

Fukt, fukt, jag hatar fukt i hus!!

Vår fuktskadade klädkammare är klar!!
Före, dock efter rivning av gammal bastupanel.




Efter, med klinker på golvet och silikatfärg(som andas) på väggar. Nytt system för att hålla ordning.
Vi har rivit den gamla bastupanelen som framförallt var fuktskadad i ena hörnet. (Detta var en bastu en gång i tiden, men har gjorts om av tidigare ägare till klädkammare/skrubb). Den väggen ligger mot yttervägg under mark. Peter har jämnat till väggen, spacklat och slipat och stått för målningen. klinkrat har han gjort också, my handy man! Fogning stod jag för. En ny lampa med spots åt olika håll sattes in. Oj vilken skillnad! Den dystra väldigt trånga och således röriga lilla kammaren blev ett "trevligt" städrum/garderob, med ordning och reda och mycket ljus. Fint!
Det som är mindre roligt är att Peter i sin handlingsorgie av byggmaterial och inventarier till ovan rum också inhandlade en fuktmätare. Bra eller dåligt? För en husägare bör det vara bra. För ett fullt friskt människohjärta är det inte bra!
Vi har hittat ett problem till. Måste ringa min käre far som innehar titeln "fuktskadeexpert" en av sveriges främsta, käre far har skrivit böcker i detta ämne. Vilken jäkla tur vi har!! I oturen, för nu är det inget roligt någonstans längre.

Revidering: Efter att ha sprungit runt med fuktmätaren i alla tak och väggar i källardelen(vi bor i souterränghus), insåg vi att piggarna på mätaren trycks in lite extra där det är spacklat under färgen, samt att det visar ca 2%(enl.mätare) högre fuktighet än precis bredvid, där det inte finns något spackel. Pjuh! kan man minst sagt säga.
Då vi upptäckte detta i gästrummets tak igår fick vi både en lite släng av psykbryt. Ovan detta rum är vårt helkaklade badrum, med en inkaklad bubbelbad. Jag såg rivning av detta framför mig, utan möjlighet att duscha eller bada hemma på ett par månader, alternativt att hela badrummet skulle falla ett etage ner. Är det värmegolvet som läcker, är det annan vattenledning från duschen som gått sönder, är det under badkaret??!!
Men efter detta konstaterande så kan jag prata med pappsen uitan falsett-tonen. Hua!

Inga kommentarer: